ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 25 Μαΐου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Πρόσκληση για συμμετοχή νέων μελών στην  Επιστημονική Επιτροπή του Περιοδικού

«Θέματα Πληροφορικής Παιδείας»

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν ως νέα μέλη στην Επιστημονική Επιτροπή του περιοδικού «Θέματα Πληροφορικής Παιδείας». Σκοπός του περιοδικού είναι να αποτελέσει βήμα για τη δημοσίευση πρωτότυπων άρθρων, την εκπόνηση μελετών και τη διεξαγωγή ερευνών, με αντικείμενο τη Διδασκαλία και Διδακτική της Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και  Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημιακών Τμημάτων κ.α., των οποίων η δραστηριότητα είναι συναφής με την Πληροφορική Παιδεία. Οι υποχρεώσεις των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής συνίστανται στην αξιολόγηση των άρθρων, που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του περιοδικού  http://periodiko.pekap.gr/  και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εδώ.

 

 Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

Κατεβάστε το PDF.

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 6 Μαΐου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η Π.Ε.Κ.Α.Π. Υποστηρικτής του 11oυ Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

H Π.Ε.ΚΑ.Π. στηρίζει το 11ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που θα διεξαχθεί από 10 έως 14 Μαΐου 2022. Το Φεστιβάλ αποτελεί μια εκπαιδευτική εκδήλωση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά, έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα πραγματοποιηθεί σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα στο https://digifest.info.

 

 Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

Κατεβάστε το PDF.

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 5 Απριλίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η Π.Ε.Κ.Α.Π. Υποστηρικτής του 14oυ Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής 

H Π.Ε.ΚΑ.Π. στηρίζει το 14o Υβριδικό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» στο ΝΟΗΣΙΣ, από 12 έως 15 Απριλίου 2022. Το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής αποτελεί την κορυφαία μαθητική επιστημονική διοργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να υποκινηθεί η ενασχόλησή των μαθητών με τους Η/Υ, το Διαδίκτυο και την αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Τ.Π.Ε. ως διδακτικό εργαλείο. Για το φετινό Συνέδριο προβλέπεται να συμμετάσχουν 1200 μαθητές και μαθήτριες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, από 7 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας με την ενεργή υποστήριξη άνω των 200 εκπαιδευτικών από 80 και πλέον σχολικές μονάδες.

Περισσότερα στο http://www.mathitiko-synedrio.gr/.

 Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

Κατεβάστε το PDF.

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 2

Προς:

    κ. Ν. Κεραμέως

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κοιν:

 κ. Γ. Δασκαλογιάννη

Γ. Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού,

Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΑΙΘ

κ. Ι. Κατωπόδη

Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών & Δικτυακών Συστημάτων ΥΠΑΙΘ

 

Θέμα: Voucher Εκπαιδευτικών

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σχετικά με την απόφαση του ΥΠΑΙΘ για τη χορήγηση κουπονιού ενίσχυσης (voucher) των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων για την αγορά εξοπλισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, προτείνουμε για την αποδοτικότερη χρήση του τα εξής:

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2022

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΘΡΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

«ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Κατόπιν σχετικού αιτήματος από μέλη της Ένωσης, η προθεσμία υποβολής άρθρων για το Α’ Τεύχος του Επιστημονικού Περιοδικού της Π.Ε.ΚΑ.Π. «Θέματα Πληροφορικής Παιδείας», παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022. Σκοπός του περιοδικού είναι να αποτελέσει βήμα για τη δημοσίευση πρωτότυπων άρθρων, την εκπόνηση μελετών και τη διεξαγωγή ερευνών, με αντικείμενο τη Διδασκαλία και Διδακτική της Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το περιοδικό διαθέτει Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Σειρών (ISSN: 2732-7779), θα εκδίδεται στην Ελληνική γλώσσα και θα περιλαμβάνει εκτενή περίληψη στην Αγγλική.

Σε ποιους απευθύνεται

 • Καθηγητές Πληροφορικής
 • Στελέχη της Εκπαίδευσης
 • Φοιτητές και Σπουδαστές Πληροφορικής
 • Επιστήμονες, Ερευνητές, Εκπαιδευτικούς, Φοιτητές, και Σπουδαστές με ενδιαφέρον για την Πληροφορική και τις Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΘΡΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

«ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

To Επιστημονικό Περιοδικό της Π.Ε.ΚΑ.Π. «Θέματα Πληροφορικής Παιδείας» προσκαλεί στην υποβολή άρθρων για το Α’ τεύχος του, το οποίο προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2022. Σκοπός του περιοδικού είναι να αποτελέσει βήμα για τη δημοσίευση πρωτότυπων άρθρων, την εκπόνηση μελετών και τη διεξαγωγή ερευνών, με αντικείμενο τη Διδασκαλία και Διδακτική της Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το περιοδικό διαθέτει Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Σειρών (ISSN: 2732-7779), θα εκδίδεται στην Ελληνική γλώσσα και θα περιλαμβάνει εκτενή περίληψη στην Αγγλική.

 

Σε ποιους απευθύνεται

 • Καθηγητές Πληροφορικής
 • Στελέχη της Εκπαίδευσης
 • Φοιτητές και Σπουδαστές Πληροφορικής
 • Επιστήμονες, Ερευνητές, Εκπαιδευτικούς, Φοιτητές, και Σπουδαστές με ενδιαφέρον για την Πληροφορική και τις Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός θεμάτων Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Πληροφορικής ΓΕ.Λ. & ΕΠΑ.Λ.

 

ΓΕ.Λ.

 Μάθημα: Πληροφορική

Τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, διατυπωμένα με σαφήνεια και κάλυπταν ευρύ φάσμα της ύλης. Οι σωστά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες.

 

ΕΠΑ.Λ.

 Μάθημα: Δίκτυα Υπολογιστών

 Τα θέματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της εξεταζόμενης ύλης του μαθήματος και ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια. Χαρακτηρίζονται ως αναμενόμενα και ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας για τους μαθητές

Label PEKAP 2021

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογισμός Διαδικτυακής Εσπερίδας Διαλόγου για την Πληροφορική στο Επαγγελματικό Λύκειο

Με συμμετοχή εκπαιδευτικών Πληροφορικής από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 Διαδικτυακή Εσπερίδα Διαλόγου για την Πληροφορική στο ΕΠΑ.Λ. από την Π.Ε.ΚΑ.Π. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ86, όπου διατύπωσαν απόψεις για το παρόν και το μέλλον της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση.  

Τα βασικά συμπεράσματα της Εσπερίδας ήταν:

 • Παρέμβαση στο Ι.Ε.Π. για τα νέα Προγράμματα Σπουδών.
 • Διατήρηση των 2 Ειδικοτήτων του Τομέα Πληροφορικής.
 • Συγγραφή νέων βιβλίων.
 • Εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων.
 • Διδασκαλία του μαθήματος «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών» στη Β και Γ τάξη σε δίωρη βάση και
 • Ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού με σύγχρονα μέσα.

Σχετικά με το πρόγραμμα Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας, η Π.Ε.ΚΑ.Π. προγραμματίζει τη διοργάνωση ενημερωτικής Ημερίδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και του Υπουργείου, εντός του Φθινοπώρου.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

 Κατεβάστε το PDF.

Label PEKAP 2021

 Αθήνα, 31 Μαΐου  2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Μόνιμοι Διορισμοί Κλάδου ΠΕ86

 Με αφορμή τις δηλώσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους επικείμενους διορισμούς εκπαιδευτικών, το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. σημειώνει ότι πάγια θέση της αποτελεί η πλήρωση όλων των κενών των σχολείων της χώρας με μόνιμο προσωπικό και η πρόσληψη αναπληρωτών μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Η απόφαση της Κυβέρνησης για μόνιμους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών στη Γενική Εκπαίδευση, μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, είναι μεν θετική αλλά η κατανομή τους ανά κλάδο και ειδικότητα θα πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης των πραγματικών αναγκών.  

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών, προσλαμβάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες αναπληρωτές στα Δημοτικά για τη διδασκαλία του μαθήματος Τ.Π.Ε., χωρίς όμως να έχουν συσταθεί οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Επιπρόσθετα, η σημαντική ενίσχυση του Πληροφορικού Γραμματισμού σε όλα τα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της χώρας, με την εφαρμογή των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων κατά το τρέχον σχολικό έτος, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσλήψεων αναπληρωτών κλάδου ΠΕ86 και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Label PEKAP 2020

Αθήνα, 30 Απρίλιου 2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαδικτυακή Εσπερίδα Διαλόγου για την Πληροφορική στο Επαγγελματικό Λύκειο

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. διοργανώνει Διαδικτυακή Εσπερίδα Διαλόγου για την Πληροφορική στο Επαγγελματικό Λύκειο, την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 και από ώρα 19:30 έως 21:30. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των καθηγητών Πληροφορικής, της καταγραφής των προβλημάτων του κλάδου και της ανάπτυξης ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των συναδέλφων.

Βασικοί άξονες της Εσπερίδας είναι:

- Επιμόρφωση στη Δημιουργία και Βαθμολόγηση των Ασκήσεων και των Εργασιών στην

  Ηλεκτρονική Τάξη του Π.Σ.Δ. (e-class)

- Ειδικότητες Τομέα Πληροφορικής

- Πρόγραμμα Σπουδών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Καλή σχολική χρονιά

Kali Sxoliki Xronia 2021

Το Δ.Σ της Π.Ε.ΚΑ.Π εύχεται στα μέλη της καλή, ασφαλή και δημιουργική σχολική χρονιά.


Το νέο σχολικό έτος ξεκινάει με προκλήσεις, προσδοκίες αλλά και δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Η Ένωση μας προγραμματίζει πρωτοβουλίες, δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παρεχόμενης Πληροφορικής Παιδείας.

Βράβευση εφαρμογής UniP του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Λουτρακίου

game icon

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας του αυτισμού, οι μαθητές του σχολείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Λουτρακίου βοήθησαν στην δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία μπορεί να εκτελεστεί σε οποιαδήποτε συσκευή με android λογισμικό. Η εφαρμογή με το όνομα UniP (αρχικά της φράσης Unique People) βρίσκεται στο gallery εφαρμογών του MIT App Inventor.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Προσφορά για τα μέλη της ΠΕΚΑΠ

plhroforikh logo 2

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα plhroforikh.gr προσφέρει δωρεάν στα μέλη της ΠΕΚΑΠ το περιεχόμενό της.

Το plhroforikh.gr διαθέτει μεγάλο πλήθος από Βιντεομαθήματα, Σημειώσεις και Διαγωνίσματα, που καλύπτουν όλη την ύλη του Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος "Πληροφορική" της Γ ΓΕΛ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εδώ, και να τους απoσταλούν σχετικές οδηγίες.

Καλό Πάσχα

 Pekap EyxesPasxa 2021

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. σας εύχεται 

Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Καλή Χρονιά

Pekap Eyxes 2021

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. σας εύχεται 

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία!